FLERE HELLIGSTEDER I NÆRHETEN

KROSSBERG

Det gamle steinkorset på Krossberg ved Hålandsvannet.
Etterat kristendommen fikk fotfeste, gjorde kristne skikker seg gjeldende gjennom reising av bauta, ofte med innskrift over de døde.

Snart blir det reist steinkors, ofte ved eller på gamle gravminner, for å markere den nye troens seier over hedenskapet.

På Krossberg på Sør - Sunde ble det reist et slikt kristent symbol.

Her møttes sundebuer for første gang for å tilbe Kvite krist under åpen himmel.
Restene av steinkorset fra Krossberg er i dag i Stavanger Museum.

Noen har ødelagt og fjernet korset, men muntlig tradisjon om korset levde videre.

Pastor Lutke som bodde i Stavanger på slutten av 1800 - tallet var en kunnskapsrik mann med stor interesse bl.a for kirkehistorie. Han hadde hørt historien om steinkorset på Sør - Sunde der folk hadde bøyd kne for Kvite Krist i takk og bønn.

I 1880 fortalte Lutke denne historien videre til en vitebegjærlig 12 år gammel gutt som het Ole Isaksen - som aldri glemte det presten hadde fortalt.

I 1920, da maskinmester Isaksen var 52 år, fikk han med seg lokalhistorikeren Anders Bærheim for å lete etter korset. Først snakket de med eldre folk på Sør - Sunde som kunne fortelle om et lite steinhus som hadde stått ved korset - et lite kapell mente de gamle.

Isaksen og Bærheim fant imidlertid ikke spor hverken av steinkors eller hus på selve Krossberget. Med stor tålmodighet og mye møye undersøkte de to vennene tomme for tomme ved Krossberget. Helt nede i strandkanten ved Hålandsvannet, 100 m fra Krossberget, oppdaget de imidlertid en mistenkelig stein som stakk opp av vannkanten. Steinen ble trukket på land. Ingen tvil!
De hadde funnet deler av selve korset, men stammen var borte.

Isaksen og Bærheim varslet direktør Petersen ved Stavanger Museum om funnet, og siden ble korsrestene plassert i kjelleren på museet.

Steinkorsforskeren Fridtjof Birkeli har målt korset og funnet ut at det opprinnelig må ha vært 2 meter høyt.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Inger Lunde Dalen | Svar 18.10.2014 06:49

Min mor Liv Isaksen, datter av Leiv Isaksen har fortalt denne historien til meg om "Olefarfar" som lette etter steinkors og bautaer! Flott med denne historien!

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

02.04 | 23:27

Veldig interessant.Vil gjerne vite mer

...
11.03 | 09:33

Fantastisk, akkurat det jeg trengte å lese om. Tusen takk

...
27.02 | 13:52

Hei, så utrolig spennende å lese dette. Jeg har lett etter mer informasjon om energisteder i Norge -og dette er akkurat det jeg ønsker å utforske og lære mer om

...
12.10 | 20:56

Jeg ønsker å bli med i deres møte.

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE